zondag 7 december 2008

Kerstgroepjes

Een hele week niet gequilt, hoe is het mogelijk. Tja, druk geweest met sint-inkopen, voorbereidingen doen, surprise maken etc.
Vanochtend zijn alle Sint-versierselen terug naar de zolder gegaan en zijn de kerstspulletjes meteen mee naar beneden gekomen. En dan breekt er een leuk moment aan: ik kom al mijn kerstgroepjes weer tegen. Sinds enkele jaren koop ik regelmatig een klein kerstgroepje, Maria, Jozef en het kindje Jezus. Het hoeft niet luxe, groot en duur te zijn, als ik het maar een leuk groepje vind.
De verzameling is ook nog echt niet zo groot en het is ook geen streven om er een grote collectie van te maken. Het fijne van deze collectie is, dat het over enkele weken weer terug gaat naar zolder en er dus niet het hele jaar overal wat staat. Dat vind ik een prettige bijkomstigheid.
Vroeger spaarde ik muizen. Op enkele na, heb ik die allemaal weggedaan. Ik ben steeds minder 'prullerig' geworden en ben niet mee zo dol op 'neerzetdingetjes'.
Ik zal mijn 9 kerstgroepjes laten zien, te beginnen met de gewone kerststal:

Cimg0263
Gewoon een leuke kerststal, de beeldjes zijn mooi met een vleugje goud (waar heb ik dat eerder gezien).
Dan is er een klein stalletje met veel kleine beeldjes dat ik jaren geleden van een vriendin kocht die op een dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten werkte. Haar groep maakte deze stalletjes voor de verkoop in hun eigen winkeltje:
Cimg0269
Ook al jaren geleden, toen Johan en ik nog verkering hadden, kreeg ik van mijn schoonouders dit stalletje. Het komt uit Peru en is gekocht bij de wereldwinkel waar ze heel veel leuke kerstgroepjes hebben.
Cimg0264
Dan slaan we een aantal jaren over. 2005, Johan en ik gaan enkele dagen naar Düsseldorf en daar kocht ik deze:
Cimg0267
Ik had ook nog een kerststalletje van karton met figuurtjes van plastic van Early learning center. Daar speelden de kinderen mee toen ze klein waren. Dit stalletje heb ik koninginnedag op de rommelmarkt verkocht aan een kleuterjuf die het erg leuk vond voor in haar klas. Ik vond het weer een erg leuk idee dat er nog veel zou worden gespeeld met dit allerschattigste stalletje.
Ik denk dat ik bij de koop van het volgende stalletje, begon te praten over 'mijn verzameling' en ik ging echt op zoek in 2006, of ik ook dat jaar wat leuks zou vinden. Ik vond het bij de praxis en kocht het op derde kerstdag voor de helft van de prijs.
Het is toch wel mijn favoriete groepje:

Cimg0266
De beeldjes zijn zo koddig en ze zijn heel mooi gemaakt.
In 2007 vond ik bij tuincentrum Overvecht een leuk groepje in een originele opstelling:
Cimg0273
Ook kocht ik vorig jaar een glazen kerstboomhanger met daarin een kerstgroepje. Ik kreeg 'm mee in een prachtig doosje, met zijde bekleed.
Cimg0279
In 2007, ging in Goirle, waar mijn ouders wonen, de wereldwinkel weg. Het was opheffingsuitverkoop. Ik vroeg mijn ouders of ze voor mij een kerstgroepje wilde kopen omdat ik het leuk vond als zij er één voor mij zouden uitzoeken. Dat werd deze:
Cimg0268
En dan tenslotte de laatste aanwinst. Deze kocht ik twee weken geleden bij de wereldwinkel in Breda.
Platte beeldjes op een standaardje, heel modern:

Cimg0221
In Amersfoort is er tot 14 december een tentoonstelling van kerststalletjes in de St. Ansfriduskerk. Als ik de mogelijkheid heb, dan zou ik daar graag naar toe gaan. Enkele jaren geleden was er hier in Breda ook een tentoonstelling en daar heb ik echt van genoten. Zo leuk om al die verschillende groepjes te bekijken.
Ik ben ook nog niet naar Rijen geweest naar de tentoonstelling van quilts, waar ik het eerder over had. Het wordt nog druk deze week. We zullen zien wat er van gaat komen.

1 opmerking:

thea zei

Zag, dat jij het ook leuk vond om kerstgroepjes te /verzamelen/sparen.Ik ook. Ik weet niet of je het leuk vindt om andere groepjes te bekijken, maar in het douane museum in Rotterdam (Parklaan) is een grootse expositie van kerstgroepjes uit de hele wereld te zien. Helemaal te gek...
Groet Thea