vrijdag 20 februari 2009

Een verrijkend ochtendje

Hè, wat was dat toch gezellig. In het knusse huis van mijn tante quilts bekijken en er heerlijk over kletsen. Engels patchwork is het helemaal voor haar. Ze werkt altijd met de zeshoekige kartonnetjes en voornamelijk bloemenstofjes. Ze heeft al veel quilts gemaakt en er ook veel afgegeven.
Dit noemt ze een eenvoudig speeldekentje:

Cimg0826
Ik vind 'm prachtig.
Mijn tante zegt dat ze als Weegschaal altijd op zoek is naar harmonie. Dit zoekt ze ook in de quilts. Al bij aanvang in de keuze van de lapjes. Ze legt een stapeltje lapjes neer en kijkt er steeds naar. Ze haalt er wat af en voegt er wat aan toe tot ze de harmonie heeft gevonden die voor haar zo belangrijk is:

Cimg0828
Als ze een aantal kartonnetjes bekleed heeft, zoekt ze in de compositie naar de harmonie. Ze begint in het midden en weet nog niet altijd hoe ze verder gaat, het bouwt zich op in het proces:
Cimg0829
Sorry voor de onscherpe foto maar ik kon 'm toch niet weglaten.
Ik heb van 4 quilts foto's gemaakt maar ik heb er veel meer gezien, prachtige roomwitte quilts met pastelkleurtjes gecombineerd. Meestal worden de hexagonnetjes in bloemmotief of in kringmotieven geplaats maar in 1 quilt waren er rechthoeken van gevormd die op de ondergrond geplaatst waren. Als de quilt klaar is, probeert mijn tante in enkele zinnen, het verhaal bij de quilt te vertellen. De zinnen vormen een kort gedichtje dat ze vervolgens borduurt en op de achterkant van de quilt bevestigt, prachtig:

Cimg0831
Het leuke is dat mijn tante en ik op zo'n verschillende manier bezig zijn en toch zoveel overeenkomsten vinden in deze passie. Heerlijk om haar quiltervaringen te horen maar ook haar levenservaring en hoe een stuk van haarzelf in de quilts tot uiting komt. Zij kan met haar 82 jaar terugkijken op een rijk (quilt)leven. Ik sta wat dat betreft nog maar aan het begin en ik ben heel benieuwd hoe ik me verder ga ontwikkelen. Welke kant zal ik opgaan met het quilten (en in het leven), daar ben ik zelf soms erg benieuwd naar. Op dit moment ben ik nog bezig om vanalles uit te proberen en ik heb plezier in de veelzijdigheid van het quilten. Er is zoveel mogelijk. Heerlijk om allerlei technieken uit te proberen. Ik ben er voorlopig nog niet mee klaar.

5 opmerkingen:

Anja zei

Hoi Elle,
Je had op m'n weblog gereageerd op het kompas van m'n strandquilt.Ik ben zelf ook benieuwd hoe de quilt gaat worden. Het zit wel in m'n hoofd, maar hoe gaat het uitpakken? Ik heb zelf het ontwerp gemaakt. De paperpiecingblokken zijn van Heleen Pinkster. De rest is een mengelmoesje van ideeën wat hopelijk een mooi geheel wordt.

marian'ne m zei

Wat een bijzondere ervaring.
En wat leuk om contact te hebben met en tante van die leeftijd.

Ze maakt prachtige dingen die idd heel mooi in 'balans' zijn.
Wat een steekjes heeft zij gemaakt in al die jaren.

Jij kan voorlopig nog vooruit met expirimenteren, heerlijk vooruitzicht toch !!

Leuk de hoekjes aan het blokjes kleed.
Wat een vrolijke stofjes hé, lekker !!

annette-p zei

Wat heeft je tante prachtige quilts gemaakt.
Een mooie verdeling van kleuren, accentjes, zodat de quilt spannend blijft. Knap gedaan!

Anita (Sniet) zei

Wat mooi! Zo zie je maar hoe belangrijk het is om een hobby te hebben. Het lijkt me heerlijk om zo oud te worden. Ten minste voor de buitenwereld. In mijn hoofd ben ik nog steeds 18!!

Goof zei

Wat een rijkdom zo'n geweldige tante!