maandag 28 september 2009

Genoten in Alkmaar

Na een snelle kop koffie bij zwager en schoonzus in Alkmaar, stond ik te popelen om naar de Grote Kerk te gaan. Man en zoonslief zetten me af en reden door om een middagje aan zee door te brengen. Ik wandelde recht op de kerk af en korte tijd later genoot ik van al het moois om me heen.
Cimg2432
De kerk is net zoals vele andere kerken tegenwoordig, een prachtige plaats voor een tentoonstelling als deze.
Cimg2424

Er waren quilts in alle soorten en maten. Heerlijk om ze te bekijken, idee├źn op te doen en de creativiteit van vele mensen te bewonderen:
Cimg2426_2

Het was blijkbaar voor de eerste keer dat het quiltersgilde een catalogus uitbracht met daarin de 250 tentoongestelde quilts. Een heerlijk naslagwerk. Sommige quilts zijn prachtig om van dichtbij te bewonderen vanwege de details. Andere quilts bieden iets extra's als je ze op afstand kunt bekijken en een foto hiervan in de catalogus is dan zeker de moeite van het bestuderen waard.
Cimg2427
Er hingen enkele 3D-quilts en die vond ik erg mooi om te zien. Het is echt een dimensie extra en ik vind dat prachtig.
Cimg2428

Soms is er meer sprake van textiele kunst dan van quilts maar de mogelijkheden daarvan zijn natuurlijk ook eindeloos.

Cimg2429
En dan was daar de jas van Jozef. Aan het begin van dit jaar schreef ik daarover verschillende blogs na het zien van de jas in het programma Op zoek naar Jozef. In januari zag ik de prachtige musical en later blogde ik over een artikel dat ik las over de totstandkoming van deze jas. Nu was hij hier in Alkmaar tentoongesteld.
Op de schouders zijn veel metalen stukjes aangebracht om in de spotlights extra te schitteren.

Cimg2421
Wat me erg aansprak was het borduurproject voor Afghaanse vrouwen. Vrouwen borduren in opdracht van een stichting vlakjes van 8 x8 centimeter. Deze borduurtjes worden verkocht en het geld vloeit rechtstreeks terug naar de gemeenschap om de vrouwen aan het werk te krijgen en te houden. Kinderen mogen een beperkte hoeveelheid borduren om te voorkomen dat ze werken in plaats van leren. Een prachtig project dat lijkt op het Nederlandse Return to Sender-project.
Eerder is er een wedstrijd uitgeschreven om met een borduurtje een miniquilt te maken, de resultaten daarvan hingen nu hier op de tentoonstelling.

Cimg2431
Natuurlijk kocht ik een borduurtje dat ooit ergens in verwerkt zal worden. (Er was helaas geen borduurtje in mijn NI-kleurtjes). De verkoop was zo hard gegaan sinds de opening van de tentoonstelling dat ze haast uitverkocht waren. Een goed teken. Een link naar dit Duitse project vind je hier.
Voldaan en vol inspiratie verliet ik de kerk en genoot met man en kinders nog na op de gezellige markt in Alkmaar.

3 opmerkingen:

Annelies zei

Mooie foto's. Ik hoop woensdag een kijkje te gaan nemen.

Tineke zei

Mooie foto's! Vooral van de 3D quilts.

marian'ne m zei

Prachtig om alles te zien.
Ik reis een beetje mee zo.

Je hebt weer heerlijke stofjes zag ik hier boven.
Leuk dat je steeds de goede kleuren vind voor de NI.

En je vakantie quilt vordert al lekker, mooi !!