maandag 5 januari 2015

Genieten in Ootmarsum

Afgelopen vrijdag en zaterdag waren mijn man en ik in Ootmarsum. Mijn man heeft er vorig jaar met zijn compagnon een kunstwerk gekocht voor op kantoor en zei toen dat we zeker samen eens naar Ootmarsum moesten omdat er zoveel galerietjes zijn. Deze kerstvakantie leek mij een mooi moment hiervoor, aangezien we zaterdagmiddag toch in het noorden van het land moesten zijn.

Nu zijn veel quiltsters wel bekend met het werk van de Ootmarsumse Ton Schulten. Zijn werk inspireert veel quiltsters tot het maken van een quilt gebaseerd op de landschapschilderingen van Ton Schulten. 

Het eerste straatje dat we inliepen was dat van de galerie van Ton. Wat een genot om hier rond te lopen. Zijn werk spreekt me enorm aan. Ik houd van redelijk abstracte werken waar je wel in ziet wat het voorstelt. Ook houd ik van sprekende kleuren. In het werk van Ton komen deze twee zaken bij elkaar en elk schilderij van hem vind ik mooi. Het komt echt bij me binnen. De ruimte waarin de galerie is gevestigd is ook geweldig, net zoals het hele centrum geweldig is. Oude panden, authentieke winkeltjes, een genot om er rond te lopen. Op deze mooie vrijdagmiddag in de winter is het erg rustig en daardoor kunnen we heerlijk rondkijken en rondstruinen. Niet alleen het werk van Ton hangt in de galerie maar er is aanbod van een groot aantal kunstenaars. Prachtig 3D werk staat tussen de schilderijen. We steken het straatje over om naar het andere gedeelte van de galerie te gaan. 

We bezoeken nog meer galerietjes en een tal van leuke winkeltjes. De middag vliegt voorbij. Om 17.00 uur halen we de tas uit de auto en lopen we naar B&B de Ganzenmarkt. Een geweldig aardig stel verwelkomt ons en al snel zijn we onder het genot van een portje in een gezellig gesprek verwikkeld. Ons wordt verteld dat onze reservering bij De Pastorie een goede keuze is en dat we vast een fijne avond gaan beleven. Dat was een juiste voorspelling. De hartelijke ontvangst, de fijne bediening en het heerlijke eten was een opeenstapeling van fijne momenten. De wijntjes waren heerlijk en we hadden het samen ook heel leuk. Je hebt toch weer een ander gesprek als je zo samen een avond zit te tafelen. Toen we klaar waren keken we om ons heen en zagen we dat iedereen al weg was, haha, is het al zo laat dan? Dat viel best mee dus we hebben nog lekker even gekletst met de eigenaresse.

Het ontbijt in de B&B was zoals je dat hoopt en verwacht: Uitgebreid en lekker. Ik hou ervan. De heer des huizes demonstreerde een ingenieus apparaatje dat je op je ei zet en dat vervolgens een keurig recht snijlijntje maakt om het kopje eraf te kunnen tikken en we werden met de vraag opgezadeld waarom de tafel toch van die kleine uittrekbare schuifjes had???

Na dit heerlijke ontbijt gingen we het stadje weer in. Het was koud dus we gingen meteen koffie drinken en even een krantje lezen tot het museum van Ton Schulten open ging. Het museum was ook de moeite waard. Hoewel de schilderijen in wezen niet anders waren dan die in de galerie, kregen we wat meer achtergrondinformatie. Wat ook leuk was, was dat er bij de schilderijen een gedichtje van Willem Wilmink stond. Wat een leuke aanvulling was dat. De meesten troffen me recht in mijn hart. Mooi en ontroerend. In de museumwinkel kocht ik dan ook het boek 'Stille Kracht' waarin schilderijen met gedichtjes staan. Een mooie herinnering aan deze dag.

We bezochten Q-gallerie (waar het kunstwerk op kantoor vandaan komt) en begroetten de eigenaar Jan. In de galerie stonden prachtige beeldjes van Iwona Nosko, een Poolse kunstenares die haar werk baseert op belevenissen en dromen uit haar jeugd. Zo mooi.

De ochtend vloog voorbij en het werd tijd om Ootmarsum te verlaten. Ik weet zeker dat we nog eens teruggaan naar het Twentse land dat veel te bieden heeft. Dan lekker in de zomer op de fiets. 

Groetjes Elle

(Geen foto's op dit blog omdat ik nooit zo goed weet of je kunstwerken op foto's mag laten zien. Google maar op 'Ton Schulten' of op 'Quilts Ton Schulten'. Ook het werk van 'Iwona Nosko 'is te vinden op het www). 

3 opmerkingen:

Ans zei

Leuk verhaal Elle, ik heb een keer een quilt workshop van Ton Schulten gedaan. Het was niet echt mijn ding, maar andere dames hebben er prachtige dingen van gemaakt!
Groetjes, Ans

Balsemien zei

Leuk Elle dit verslag. Het is heerlijk toeven in het Twentse land.

quiltlodge gerda zei

Jeetje Elle, je hebt me enthousiast gemaakt. Binnenkort ook maar eens die kant op.
Net ook je vorige berichtje gelezen en mooie quilt met Engelse bloemetjes gezien en je Gossipkleuren vind ik ook prachtig. Nog meer mooie bloemen gezien trouwens en een prachtige quilt in wording voor je zoon. Minder geblogd maar heerlijk bezig geweest. Goed idee om dit jaar weer wat meer te bloggen! ;)
Groetjes, Gerda