dinsdag 5 juli 2011

Oranje bloemetjes

Enige maanden geleden begon ik enthousiast aan de Meadow Breeze. Een patroon van Pat Sloane dat ze als 'free bom' de wereld in 'gooide'. Nog steeds ben ik enthousiast maar toch heeft hij een behoorlijk poosje stil gelegen. CIMG4656
Het appliqueren is veel werk en het patroon is niet echt bedacht voor hand-appliqueren. Zelf heeft Pat met de machine gewerkt. Ook heeft ze sommige dingen gewoon niet handig gedaan. Zo moet je twee delen aan elkaar zetten om op te appliqueren terwijl dat ook 1 deel had kunnen zijn.  Het had echt wat moeite bespaard met het appliqueren, het is gewoon niet prettig om over naden heen te appliqueren. De gebogen stengels van de bloemen in de rand, bestaan uit 4 deeltjes terwijl dat net zo goed 1 deel had kunnen zijn. Natuurlijk had ik deze dingen zelf kunnen voorzien en aan kunnen passen. Volgende keer nog beter de beschrijving bestuderen voordat ik de schaar in de stof zet.  
Nu stop ik met klagen en zal ik wat laten zien.CIMG4654
De afgelopen week is er flink aan gewerkt en nu is de quilt ver klaar.  Ik heb het grootste deel met revèrs-applique gedaan. (Ik denk tenminste dat het zo heet: Het patroontje teken ik op de goede kant van de stof, ik maak kleine knipjes in de stof tot aan de getekende lijn en vervolgens naai ik de appliquatie vast, waarbij ik steeds een stukje van de naad naar binnen vouw). De laatste dagen heb ik nog vele kleine rondjes geappliqueerd en dat heb ik gedaan met een kartonnetje erin. De rondjes lieten zich op deze manier veel sneller verwerken en dat was wel prettig. De achterkantstof knip ik steeds weg en het kartonnetje laat zich er dan makkelijk uit wippen.
Nu alle rondjes zijn geappliqueerd, moet ik de vier hoekstukken nog maken. Ook dat zijn appliquaties, nu op de lichte ondergrondstof.
CIMG4653
Op de foto hierboven heb ik de vier lichte hoekstukken er even bij gelegd. Daarop moeten de vier laatste appliquaties komen. Die zien er zo uit:
CIMG4657
De patroondeeltjes zijn al geknipt, nu nog de juiste stofjes erbij zoeken. 
Hè, het gaat weer helemaal lekker met het quilten. Verschillende projecten zijn weer wat verder gekomen en ik vind het allemaal even leuk worden. Heerlijk om met de vele, vrolijk gekleurde lapjes te werken. Zo is het zomer buiten- en binnenshuis.
Groetjes Elle

4 opmerkingen:

Annelies vdB zei

Jmer als een patroon wat handiger zou kunnen. Je ziet dat vaker hoor. Je quilt wordt erg mooi en fleurig !

Bernadet zei

Je quilt ziet er nu al erg mooi uit. In het echt zal dat nog beter zijn, suc6 met de laatste blokken

wilma zei

Het ziet er al heel mooi uit.... Jammer als een patroon niet zo duidelijk is...

Marjolijn zei

Maar oh, wat wordt dit mooi! Heerlijke sprekende kleuren ook. En het heet reverse appliqué, maar dat is wel wat anders. Dit is volgens mij "gewoon" appliqué. Reverse wil zeggen andersom. Dan heb je 2 lapjes op elkaar, knipt er een vorm uit en slaat dan de naadjes naar binnen. Ik hoop dat dit iets duidelijk is.
gr. Marjolijn