zaterdag 4 oktober 2008

Medallion

Woensdag was de eerste les van de cursus medallionquilt.
Gezellig om iedereen weer te zien en om weer les te krijgen van Meta Blok.
De medallionquilt wordt opgebouwd vanuit het midden. Deze eerste les gaan we het middenblok samenstellen. In de volgende lessen zullen er steeds randen toegevoegd worden waarin we steeds nieuwe technieken aangeboden krijgen.

Vandaag gingen we van een vierkant blok, een langwerpig blok maken. Als je nu een blok hebt wat je erg mooi vindt maar je wil het in een andere verhouding hebben, dan is het makkelijk als je weet hoe je dat kunt aanpassen. Het is werken met verhoudingen en tekeningen op schaal. We gingen dit oefenen in deze les.

Dscn0054

Na een blok met vierkanten en driehoeken te hebben uitgerekt, ging ik de kompasroos van vierkant naar langwerpig maken. Dit was een leuke en uitdagende bezigheid.
Nadat we over de stofkeuze hadden gesproken en de opdracht voor thuis verduidelijkt was, konden we thuis verder met het vormen van ons eigen middenstuk voor de quilt.
Thuis heb ik de kompasroos op grafiekpapier uitgewerkt en daarna heb ik 'm in het groot op ruitjespapier getekend:

Dscn0056
Ik heb daarna de definitieve versie getekend (nog iets netter) en daar heb ik de paternoplaat opgelegd en zo alle verschillende onderdeeltjes uitgesneden. Dat waren er heel wat.
Toen zijn alle deeltjes op de stof gelegd en rondom getekend, nummertjes erop geschreven en uitgeknipt:

Dscn0017
Alles moest precies op de goede plaats liggen en dat was een kwestie van heel goed op de werktekening kijken. Al lijken de stukjes erg op elkaar en hebben ze dezelfde kleur, dan zijn ze onderling toch nog verschillend van maat, een gevolg van het uitrekken van het patroon.
Uiteindelijk is dit het resultaat:
Dscn0043
Het in elkaar zetten is vlot gegaan. Het werkt prettig met het strijkijzertje erbij zodat een naadje meteen gestreken kan worden.
Nog een foto van het middenstuk:

Dscn0032
Op deze foto zie je dat de kleine blauwe driehoekjes verschillend van formaat zijn, er zijn er steeds 2 hetzelfde, dus vier verschillende kleine malletjes voor deze 8 stukjes. Ook de bruine driehoeken zijn verschillende formaten al lijken het zo dezelfde stukjes.
Helaas duurt het nog anderhalve week tot de volgende les, dan leren we trapunto (schrijf ik dat goed) het opvullen van gequilte deeltjes. Vervolgens gaan we dat verwerken in een rand die om het middenstuk heen komt. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen: