dinsdag 5 april 2011

Diagonaal

Vrijdag was de tweede bijeenkomst van de cursus: 'Ontwerpen met diagonale lijnen' van Marjolein Peters. Twee weken geleden waren we begonnen met een dagje tekenen. Uitgaande van de diagonaal, tekenden we vlakken en banen. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Toch ontdek je tijdens zo'n dag verschillende manieren om tot je ontwerp te komen. Je kunt beginnen met het tekenen van vlakken en die met elkaar gaan verbinden. Je kunt ook beginnen met het tekenen van lijnen en daar vervolgens banen van maken. Met je gum kun je vervolgens lijnen gaan weggummen waardoor de banen over elkaar heen en onder elkaar door lijken te lopen. Als je dan zo lekker aan het tekenen bent, de koffie wordt je gebracht en de koekjes en paaseitjes staan onder je neus, dan is zo'n dag prima vol te houden, dat snap je. En wat ook is....Thuis ga je niet een dag zitten tekenen en kleuren op verschillende ontwerpjes. Tijdens zo'n cursus doe je dat dus wel. We eindigden de eerste dag met het overbrengen van het uiteindelijke ontwerp naar een groot formaat. Hiervoor plakten we vellen van een behangrol aan elkaar zodat we een oppervlak kregen van een m2. De tijd was om en de tekening moest thuis afgemaakt worden.
De tweede bijeenkomst was dus afgelopen vrijdag. We hingen onze grote tekeningen op, zodat we ze lekker op ooghoogte hadden hangen. Vervolgens gingen we met de stofjes aan de gang. De grootste vlakken maar eerst...... Dan de banen ernaast...... De kleurtjes een beetje verdelen over het gehele vlak......... dat donkere stofje staat daar wel mooi...... Dan het blauwe stofje......, waar laat ik die en hoe doet hij het daar?...... 
Stofjes opprikken, afstand nemen, kijken, denken, weer terug, ander stofje ernaast of erboven..... en zo ging dat de hele dag door. Als een stofje gekozen was en op de juiste plaats was beland, werd het deel op maat geknipt nadat het keurig afgetekend was. 
Langzaam maar zeker vulden alle vellen en alle velden zich met stofjes. Ook nu weer werd er koffie en thee gebracht en konden we heerlijk aan de gang blijven.
Bijna het hele blad was gevuld toen ik naar huis ging, nog enkele hoekjes moesten opgevuld worden. Natuurlijk werd dat vrijdagavond direct gedaan. Ook werden de eerste delen aan elkaar gezet. Zaterdag kwam het er niet van maar zondag werd er flink doorgewerkt en maandag werden de laatste steekjes gezet en werd het geheel gestreken.
CIMG4481
De top is nog niet af. We hebben namelijk nog een derde bijeenkomst. Daarin zullen we accenten aanbrengen om bepaalde vlakken of banen te versterken. Ik kan me nu nog niet goed voorstellen wat dat bij mijn quilt zou kunnen zijn maar daar komen we over 4 weken dan wel achter. 
Groetjes Elle

3 opmerkingen:

Annelies vdB zei

Wat ziet dat er verrassend uit ! Erg leuk !

PetraM zei

Dat ziet er mooi uit en heel bijzonder dat je zoveel met lijnen kunt doen.

Gert zei

Dat klinkt als een leuke en leerzame cursus die je volgt. En het resultaat is al supermooi tot nu toe. Heerlijk, die Heather Ross stof met de zeemeerminnen. Ik heb er ook nog steeds fat quarters van liggen, maar heb er nog niets mee durven maken ^_^